Puukko kansallispuistoille syntyi mestarin kädestä

”Suomalainen ja puukko on yli 2500 vuotta vanha erottamaton yhdistelmä. Entisinä aikoina puukko killui turvan tuojana kantajansa sivulla. Joskus käsivarren mittaisena, tai omistajansa kämmenen leveyttä tavoitellen. Se liikkui isäntänsä mukana kaikkialla, pelastaen tämän jäisestä avannosta, tai vapautti hevosen kaatuneen kuorman puristuksesta. Puukko on ollut suomalaisen ensimmäinen apu ja viimeinen hengen turva.” Näin kirjoittaa Taisto Kuortti, suomalaisen ja puukon suhdetta kuvaavassa teoksessaan Suomalainen ja puukko, 2010 (suomenpuukkoseura.fi).

1800-luvulla suomalaisen puukon tarinaan tuli hieman kyseenalainen luku Isontalon Antin ja Pukkilan Jaskan kaltaisten puukkojunkkarien toimesta. Tuo aikakausi liitti puukkoon tiettyä eksotiikka ja syntyi legendoja ja lauluja, jotka elävät vieläkin.

Puukko on tänäkin päivänä varmasti yksi yleisimmistä ja samalla henkilökohtaisimmista retkeilyvälineistä, joka löytyy lähes jokaisen luonnossa liikkujan varustelistalta. Se kulkee omistajansa mukana metsästysmatkoilla, kalareissuilla, vaelluksilla ja leireillä. Itsekin otan puukkoni mukaan aina kun lähden luontoon. Parin tunnin pyrähdykselle tai viikkojen vaellukselle, uskollinen reissukaveri ja luotettava työkalu seuraa mukana. Se ei tosin killu entisaikojen tapaan vyöllä, vaan kulkee repun tai rinkan suojassa.

Meille vuomalaisille oli alusta asti selvää, että haluamme Kansallispuisto-mallistoomme myös aidon suomalaisen käsintehdyn eräpuukon. Sellaisen, joka sopisi kaikkien luonnossa liikkujien monipuoliseksi ja kestäväksi työkaluksi. Olimmekin äärettömän iloisia, kun moninkertainen puukonvalmistuksen Suomen mestari, lieksalainen puukkoseppä Pekka Oinonen innostui ajatuksestamme. Pekka suunnitteli ja valmisti upean eräpuukon, joka on nyt saatavilla verkkokaupassamme.

 

Tässä puukkomestarin mietteitä Kansallispuisto-puukon synnystä:

Kun minua pyydettiin suunnittelemaan puukkomalli Suomen kansallispuistolle, tuli heti mieleen, että sen pitää olla melko lyhyellä terällä ja yksinkertaisella kuvioinnilla varustettu, jokaisen henkilön käyttöpuukko samoillessaan luonnossa. Kahvaan halusin aitoa suomalaista kaunista visakoivua ja nahkaisen tupen väriksi valitsin hillityn ruskean. Puoliponsi puukon kahvassa auttaa puukon irrottamista tupesta ja helpottaa sen käyttöä. Olen itsekin luonnon ystävä ja liikun paljon metsässä, joten arvostan noita elementtejä puukossa.

 

 

Teen puukon terät aina käsin, takoen, hioen, ja lämpökäsittelyin. Kahvat hioen ja tupet käsin ommellen. Näin olen valmistanut myös National Parks Finland -mallistossa olevat puukot. Puukon terät on tehty hiiliteräksestä, joka tummenee käytössä, ”patinoituu”, mutta ei haittaa käyttöä. Varo jättämästä märkää puukkoa tuppeen säilytykseen, sillä terä voi silloin ruostua. Terän voi teroittaa helposti, esim. hienolla timantti teroittimella, vetämällä teränsuunnassa hieman jyrkemmässä kulmassa kevyesti. Tuppeen voit pyyhkäistä vaikka kenkärasvaa tarvittaessa.

Toivotan hienoja erä- ja luontoreissuja puukkosi kanssa!”

Puukkoseppä Pekka Oinonen, Lieksa